Mensen noemen mij een Mismatcher
14 juli 2016 
4 min. leestijd

Mensen noemen mij een Mismatcher

Door Paul Middendorp

Al vanaf zolang ik mij kan herinneren gedraag ik mij als een mismatcher. Niet dat ik wist dat we dit zo noemen, nee in tegendeel.. Maar het is wel leuk.

In mijn reis door NLP land heeft mijn soms wat eigenwijze gedrag gewoon een naam gekregen mismatcher en als het een naam heeft is het cooll!

Naast een stukje irritatie van sommige mensen krijg ik ook wel eens wat vragen wat is dat mismatchen nou en wat kan je er mee?

Behalve dat ik de houding me wel bevalt, levert het mij ook veel op.

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik eens gaan zoeken op internet, wat is dat nou dat mismatchen en tot mijn verbazing kom ik hele handleidingen tegen om met mij om te gaan. Als mismatcher vind ik dat natuurlijk leuk want als er een handleiding is om met jou om te gaan, dan weet je juist wat je niet moet doen, want als mismatcher wil ik niet in het hokje passen. Ook zie ik dat er toch vaak een hele negatieve kant van mismatchen benadrukt wordt. Ik en mijn mede mismatchers schijnen veel dingen toch wel somber in te zien. Ook kom ik verhalen tegen dat het slechte verkopers zouden zijn, want we doen precies het tegenoverstelde als de klant.

Hoe meer ik over dit onderwerp aan het zoeken ben hoe verbaasder ik word, mijn gave tot mismatchen heeft mij al veel opgeleverd.

Ik heb mij gespecialiseerd in de begeleiding van jongeren met uiteenlopende gedrags- en leerproblemen met als persoonlijke favoriet: faalangst en dyslexie. 75% van de cliënten die ik zie heeft in eerste instantie niet gekozen om bij een professionele coach te gaan zitten. Meestal hebben deze jongen in hulpverleningsland al een flinke reis achter de rug en zijn prima in staat om sociaal wenselijk therapeutisch gedrag te vertonen. Ze weten wat iemand wil horen en ze weten prima hoe ze een therapie moeten afronden zonder tot de kern van het probleem te komen. Als je, zoals je geleerd wordt, prima in rapport blijft met deze cliënt, zal je hetzelfde doen als alle hulpverleners voor je (en na jou).

Mijn gave tot mismatchen is hierin een uitkomst! Nee, ze krijgen van mij niet het sociaal wenselijk therapeuten antwoord en gedrag. We gaan nu eens echt coachen! Mismatchen is voor mensen heel confronterend want, hoewel ik snap dat ze wat anders bedoelen, wil ik dingen heel letterlijk nemen.

Van de week vroeg iemand mij in een gezellig gesprek nog, wat brengt jou hier? Mijn antwoord: Mijn auto. “het effect van mijn communicatie is het antwoord dat ik krijg”.
De persoon moest zich duidelijk even herpakken want zo’n antwoord had hij niet verwacht. Natuurlijk bedoelde hij heel wat anders maar dat was niet wat hij zei. Direct was het standaard interesse praatje over en kon er een (mijn inziens) leuker gesprek beginnen.

Tijdens mijn coaching geven mijn cliënten antwoorden aan die je op vele manieren kan opvatten. Als jij als coach je eigen model van de wereld gebruikt en dat antwoord zo overneemt kan je het heel anders opvatten dan het bedoeld is. Misschien herken je dat ook wel bij je partner.

Als je aan een meisje vraagt wat ze later willen worden krijg ik vaak te horen “iets met dieren”. Mijn reactie is steevast, slager! Immers een slager doet ook iets met dieren. Vaak dan pas denkt het kind na wat ze zegt en krijg je een specifieker antwoord. Hoeveel mensen waren al niet tevreden met het antwoord “iets met dieren” ik niet!

Door iemand zijn of haar antwoorden letterlijk te nemen en te mismatchen zet jij je gesprekspartner aan het denken en je krijgt te horen wat iemand echt bedoelt.

Van mij mag het Metamodel best een extra laag krijgen, de mismatch laag. Want door op gepaste momenten een confronterende vraag te stellen, krijg je ook eens een niet standaard antwoord.

Ik, de mismatcher is een waar gezelschapsdier, maar toch hoef ik het niet iedereen naar de zin te maken of alles te doen wat de ander van mij vraagt. Soms heeft het veel meer zin om iemand zelf aan het denken te zetten dan om hem of haar maar het antwoord zo te geven. En ook door een vraag totaal anders te beantwoorden zet iemand weer aan het denken “verwarring is de beste leerstaat” en geloof me, als mismatcher zaai ik heel wat verwarring.

Niet zelden heb ik cliënten die zich echt aan mij beginnen te ergeren. Ooit noemde iemand dat een “niet pluis” situatie. Immers je cliënt mag zich niet aan de coach ergeren. Mijn inziens is dat perfect! Want dan kom je ergens. Het deel waar anderen wegblijven komt nu aan de orde. Zodra we de irritatiefase door zijn volgt de opluchting en blijk ik toch minder een eikel te zijn dan gedacht.
Of zoals Racoon zo mooi zingt “ik ben een eikel maar ik leer”. Ja, ik ben een eikel! En ik leer elke dag wat nieuws!

Als mismatcher ben ik gek op fouten maken! Als ik vandaag repeteer wat ik gisteren al gedaan heb en het daarom prima doe leer ik niks nieuws. Nee! Nieuwe dingen leren is fouten maken, vallen en weer trots opstaan. Als ik een dag niks fout gedaan heb, had ik maar een saaie dag. Voor mij is het dan ook een dag niks fout gedaan, is een dag niks geleerd. Feedback ontvangen is ook zo leuk! Je weet precies wat de ander van je gedrag vindt. Op welke onderdelen kan ik mijzelf nog verbeteren en waar ben ik al erg goed in. Feedback, of dat nu negatief of positief bedoeld is, ik ben er blij mee want ik kan er altijd van leren. Als professioneel mismatcher kan ik er dus ook voor kiezen om informatie waar ik niks mee kan niet aan te nemen en bij de ander te laten niet sociaal gewenst, wel wie ik ben.

Mismatchen in de verkoop slecht? Nee man! Door juist de vragen te stellen die een verkoper die allen maar in rapport is niet stelt wel te stellen achterhaal je veel beter de aankoopstrategie van je klant. Waarop je dan prima kan inspelen.

Want stiekem heel stiekem hé.. kan ik ook extreem goed rapport maken met mensen. Geen gespeeld rapport, nee echt oprecht natuurlijk rapport. Voelen mensen zich snel op hun gemak bij mij en komt een gesprek snel op gang. En dan is de kunst, om zonder je rapport te verbreken gewoon je mismatch vaardigheden door te zetten. Om het één te kunnen moet je ook de gave van het andere beheersen.

Stiekem zijn we allemaal prima in staat om te mismatchen maar denken we alleen maar negatief over dit onderwerp en omdat we doen wat ons gevraagd worden nemen we deze mening over.

Ik daag je uit, gedraag je zoals mij :), start vandaag nog met mismatchen en zie hoeveel je dit zal opbrengen.

Wanneer ben jij een mismatcher

Over de schrijver
Reactie plaatsen